Senaste inläggen

Av The Author - 8 juli 2015 11:00

 Så här långt har det handlat om vad man ska tänka på innan man skriver. Här kommer alla de små sammanfattningarna som jag skrivit i slutet av varje del.


 Del 1, Novel eller Novell?

En novell är en kort berättelse. En novel är en roman, alltså lång berättelse.

 

 Del 2, Karaktärer och Miljö 

Se till att du känner både dina karaktärer och din miljö innan du börjar skriva.

 

 Del 3, Slutet 

Tänk ut hur berättelsen ska sluta innan du börjar skriva.

 

 Del 4, Anteckningar

 Skriv ner allt och ingenting så fort du kommer på det, så att du inte glömmer bort det och samla all information på ett ställe. 


  Del 5, Inspiration och Plagiat

Hämta inspiration från vad som helst, men plagiera inte. 


 Del 6, Åldersgrupp och Språk

Välj vilken åldersgrupp din text ska läsas av och anpassa språk och ordval efter det. Skriv på bara ett språk (med undantag) och helst på ditt modersmål.

 

Sammanfattning: Tänk på allt det här innan du börjar skriva.

 

//The Author

Av The Author - 7 juli 2015 11:00

 Vilken åldersgrupp vill du skriva för? Vilket språk ska man använda? 


 Det är viktigt att man bestämmer sig för vilken åldersgrupp man vill att läsarna ska tillhöra. Då kan man sedan anpassa sitt språk efter det.  Svåra eller enkla ord? Ner eller ned? Sa eller sade? Sådana detaljer är det viktigt att man bestämmer sig för, eftersom man inte kan byta under berättelsens gång. Ofta råkar man skriva sa någon gång och sade en annan, vilket inte ser särskilt bra ut. 


 Vill man skriva en  lite svårare berättelsen rekommenderar jag att man skriver till exempel sade och ned. Det är förstås inte nödvändigt, men det passar in lite bättre. 


 Vill man använda lite svårare ord är det viktigt att man inte använder ord som man inte riktigt vet vad de betyder, eftersom det i så fall kan bli väldigt fel. Jag föreslår att man använder sidan www.synonymer.se , för då kan man snabbt och enkelt slå upp ord som man inte riktigt vet vad de betyder. Man kan också använda den för att få lite variation i sin text, till exempel om man ska beskriva något så kanske man inte ska använda ordet vacker tio gånger, utan då kan man slå upp ordet och få massa synonymer. Då blir texten mer varierad och lättare att läsa. 


 En annan sak som har med språk att göra är vilket språk man använder. Man bör ju såklart använda sitt modersmål, eftersom det är det man kan bäst. Även om svenskar idag är väldigt bra på engelska kan man ändå sitt modersmål bäst. Man skriver inte så mycket på engelska i skolan som man gör på svenska, vilket gör att man kan både skrivregler och grammatik bättre på sitt modersmål. Man bör heller inte att blanda språk som många gör, och skriver sina dialoger på engelska men resten av texten på svenska. Om huvudpersonen befinner sig i USA och bara talar med engelsktalande personer kan man lika gärna skriva dialogerna på svenska. Kommer däremot en amerikan till Sverige och kommunicerar med huvudpersonen är det en annan sak. Ni förstår vad jag menar, eller hur?  Dessutom kan en text med engelsk dialog vara mycket mera svårläst. Man ställer liksom in hjärnan på ett språk när man läser, så innehåller texten flera kan det lätt bli lite kortslutning. 


Sammanfattning: Välj vilken åldersgrupp din text ska läsas av och anpassa språk och ordval efter det. Skriv på bara ett språk (med undantag) och helst på ditt modersmål.


//The Author

Av The Author - 6 juli 2015 11:00

 Att bestämma vad berättelsen ska handla om kan vara ganska svårt om man inte har en färdig vision från början. Hur får man inspiration? 


 Det kan jag självklart inte berätta, eftersom det är olika från person till person. De flesta hittar väl inspiration i vardagen, antar jag. Jag vet att vissa går ut och sätter sig i skogen, där man får vara ifred och tänka. Man kan också få inspiration av att titta på filmer, läsa böcker eller av att titta på bilder. Man kan få inspiration från vad som helst! 


 Om man hämtar inspiration från en bok eller film är det däremot viktigt att man inte kopierar den boken eller filmen. Det kan såklart likna, många liknar The Hunger Games, Divergent och The Maze Runner vid varandra till exempel, men man får inte kopiera handlingen rakt av. I så fall är den ingen roman utan en fanfiction. Visst, det är okej att skriva fanfictions, men om man skriver något eget så är det ju helt unikt, vilket är mycket roligare att läsa! Dessutom kommer ett bokförlag aldrig vilja trycka upp en fanfiction och sälja den, eller hur? 


 En annan sak man måste tänka på är att man inte kopierar utseenden eller personligheter. Speciellt inte från böcker eftersom det finns en noggrann personlighetsbeskrivning i dem. Man kan såklart ta inspiration från verkligheten och skapa en karaktär, men då kanske man ska se till att det inte är allt för noggrant beskrivet och att man kanske ändrar några detaljer. Personen i fråga kanske läser ditt verk sedan och känner igen sig, vilket kan vara positivt men också mycket negativt. 


 Sammanfattning: Hämta inspiration från vad som helst, men plagiera inte. 


//The Author

Av The Author - 5 juli 2015 11:00

 Nu kommer nog den viktigaste delen av dem alla: Anteckningar. Varför ska man ha anteckningar? 


 Folk glömmer cirka 44% av vad man har tänkt på, saker som hänt och saker man sett på 20 minuter. Det är ganska mycket. Det som händer i vardagen ger inspiration till det man sedan får ner på papper, därför kommer man ofta på saker till sin berättelse när man är ute i samhället. Då tänker man; "Det här kommer jag att komma ihåg!" Nej, det kommer du inte alls att göra. Jag vet inte hur många gånger jag har kommit på något genialiskt som jag vill ha med som jag sedan inte kan komma ihåg alls när jag väl sitter hemma och försöker skriva. Därför bör man alltid försöka ha tillgång till papper och penna, dator eller varför inte mobil? Det är ett utmärkt ställe, för den har man ju alltid med sig! 


 Sedan är det självklart bra att försöka samla all information på ett ställe. Man kopplar ju alltid framtiden till det som redan har hänt, så då är det bra att ha alla namn, efternamn, utseenden, egenskaper, platser och allt annat på ett enda ställe. Annars måste man gå igenom hela berättelsen igen för att huvudpersonen inte ska byta hårfärg helt plötsligt. Det blir ju lite konstigt. 


Sammanfattning: Skriv ner allt och ingenting så fort du kommer på det, så att du inte glömmer bort det och samla all information på ett ställe. 


//The Author

Av The Author - 4 juli 2015 11:00

 Ja, varför döpte jag del 3 till slutet? Det är inte slut än, jag lovar. Det är så att man bör veta vad slutet på berättelsen är innan man börjar skriva den.


 Att bestämma sig för hur berättelsen ska sluta innan man har gjort början, mitten och ... jaa, allt, kan vara ganska svårt. Jag är inte särskilt duktig på det själv. Men det kan ändå vara bra att göra det. Då vet man vart man är på väg. Det är som att gå på en väg. Det är mycket jobbigare att gå hela den långa vägen om man inte vet hur det ska sluta, eller hur? 


 Man kan dessutom planera början och mitten på ett mycket bättre sätt när man vet vart man är på väg. Man kan på ett helt annat sätt knyta ihop berättelsen och få den riktigt bra. 


 Det är självklart inte så att man måste bestämma i minsta detalj hur slutet ska se ut. Då kan man ju bara skriva slutet med en gång! Nej, det är snarare så att man bör ha en vision eller ett mål. Man borde ha målat upp situationen i slutscenen och bygga frågor runt den. Vem är med? Var är de? Hur tog de sig dit? Och allra viktigast är: vad hände tidigare? Hur påverkar det förflutna det som händer nu? Om man har dessa frågor har man riktlinjer för åt vilket håll berättelsen ska röra sig. 


 Sammanfattning: Tänk ut hur berättelsen ska sluta innan du börjar skriva. 


//The Author

Av The Author - 3 juli 2015 11:00

 Huvudkaraktären är såklart den allra viktigaste delen i hela berättelsen. Utan den hade det inte handlat om någonting, eller hur? 


 Att ha karaktärerna klara för sig när man börjar är ganska viktigt. Känner man karaktärerna vet man alltid hur de reagerar eller hur de handlar. Vad är då viktigt när man gör en huvudkaraktär? Jo, för det första bör den ju ha ett utseende. Hårfärg, ögonfärg, ansiktsform, formen på näsan, inte vet jag. Karaktären bör ha ett kännetecken som till exempel Harry Potters glasögon och ärr eller Katniss Everdeens långa fläta. Något som läsaren kommer ihåg. 


 Personligheten är sedan otroligt viktig. En själlös, grå och tråkig person kommer läsaren inte att lägga på minnet. Ta din pensel och färglägg din karaktärs personlighet riktigt ordentligt. Se till att du vet hur din karaktär är. Är han butter eller hurtig? Är han rolig och skämtsam eller allvarlig? Lär känna din karaktär och håll dig till samma mönster genom hela berättelsen. Det samma gäller så klart alla de andra karaktärerna också. 


 Miljön som de befinner sig i är också viktig. Man ska helst skriva om en plats som man känner till väl för då kan man göra trovärdiga miljöbeskrivningar. Man kanske inte ska skriva om New York om man faktiskt inte varit där i verkligheten? Ett annat tillvägagångssätt är att hitta på en helt egen värld. Då kan ingenting bli fel, eftersom det bara existerar i din egen hjärna. Det som då är viktigt är att man verkligen är noggrann med att beskriva miljön, annars kan läsaren inte alls leva sig in i den nya världen. 


 Sammanfattning: Se till att du känner både dina karaktärer och din miljö innan du börjar skriva. 


//The Author

Av The Author - 2 juli 2015 11:00

 Jaa, Novel eller Novell. Många verkar inte veta vad skillnaden är, vilket kan vara smått irriterande. Men nu ska jag förklara detta för er. 


 En Novell är en kort berättelse. Den börjar med att man kastas rakt in i handlingen och den ska vara intressant från början så att läsaren fastnar direkt. Den ska bara innehålla ett litet antal personer och utspelas på ett fåtal platser och ofta under en kort tidsperiod. Den ska centreras på en handling och det finns inga kapitel. Den är kort, bara några A4, kanske till och med bara ett halvt.


 Novel är engelska för roman. En roman är en lite längre berättelse som ofta är indelad i kapitel. Handlingen i en roman byggs ofta upp med tiden och man behöver inte kasta läsaren rakt in i den, men det är ofta det som är effektivast om man vill att läsaren ska fastna. 


 Det är nog ganska många som tror att dessa två är samma sak. Många bloggare anser sig ha en novellblogg, vilket de inte alls har, eftersom det är en lång berättelse indelad i kapitel. De har alltså en "romanblogg" eller "novelblog". Eftersom min blogg har det namnet som den har kan jag inte säga något, men egentligen finns det ingen som helst anledning till att ha en blogg med engelskt namn om man skriver på svenska, men som sagt ska jag inte säga något. 


 Sammanfattning: En novell är en kort berättelse. En novel är en roman, alltså lång berättelse. 


//The Author

Av The Author - 1 juli 2015 11:00

Hej! 


 Jag är "The Author", en oerfaren författare som drömmer om att ge ut en bok en dag. I flera år har jag strövat runt mellan olika bloggar och läst usla fanfictions. Jag hoppas att många av er fanfictionförfattare läser den här bloggen och kanske lär er något. Men den här guiden är inte bara för er som skriver dåliga fanfictions, den är också för dem som kanske vill få lite tips i ert skrivande. Jag är ingen expert eller så, men jag hoppas ändå att någon i alla fall kan lära sig något av det jag lägger ut på den här bloggen. 


 Upplägget är att jag lägger ut små inlägg om saker som jag tycker är viktigt när man skriver en berättelse. Varje inlägg kommer att handla om en liten del i skrivandet. Kom ihåg att varje del är oerhört viktig. 


 Jag vinner ingenting på att skriva den här guiden, utan jag gör det för att skrivande är något som jag verkligen brinner för och för att jag hoppas att någon kanske kan snappa upp något av det jag skriver här. 


 Jag vill inte heller att ni ska tro att jag dömer alla fanfictions på förhand. Det finns säkert några riktigt bra där ute, någonstans, jag har bara inte hittat dem än. 


Ha det riktigt bra så länge, så hörs vi kanske snart! 


//The Author

Presentation


Den lilla guiden för den som är intresserad. Nytt inlägg varje Lördag eller Söndag klockan 11.
Kom ihåg att jag skriver vad JAG tycker är viktigt och utifrån mina egna erfarenheter.

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015
>>>

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards